Co nam w duszy gra, a co w kuchni :) Pizzeria Koło - restauracja z dobrym smakiem

Warszawa Koło to nasz obszar dostaw jedzenia.

Pizza jest dziś jednym z najpopularniejszych i najbardziej ulubionych dań na całym świecie. Płaskim chlebem, posmarowanym oliwą i natartym czosnkiem oraz przyprawami, zachwycali się podobno już starożytni Grecy, ale to piekarz z Neapolu - Raffaele Esposito jest twórcą pizzy, jaką dobrze znamy do dziś. Połączył on pomidory z bazylią i serem mozzarella, tworząc w ten sposób margheritę. Ta najprostsza i najpopularniejsza wersja pizzy zawdzięcza swoją nazwę królowej Włoch Małgorzacie Saubaudzkiej, która była inspiracją dla piekarza.

A zatem to słoneczna Italia jest ojczyzną pizzy, ale oczywiście nie tylko tam możemy jej skosztować, bowiem pieczona jest niemalże w każdym zakątku świata. Z powodzeniem jest też przyrządzana w Polsce i to na wiele sposobów. Jednym z takich miejsce jest nowo powstała pizzeria Koło.

Pizza – tyle różnych wersji, ilu jest kucharzy

Pizza, choć wydaje się być stosunkowo prosta w swej formie, potrafi być prawdziwym dziełem sztuki. Sekretem jest doskonale wyrobione i idealnie wypieczone ciasto, a także ciągnący się ser i aromatyczne zioła. Na takiej pizzy mogą znaleźć się różne dodatki – to kwestia upodobań kucharza oraz jej kulinarnych amatorów. Okazuje się, że najpopularniejszym dodatkiem jest pepperoni, zaś smakiem – pizza hawajska, która cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, a która co ciekawe, została wymyślona w Kanadzie.


Najwięksi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków i nowych, kreatywnych wersji pizzy. I tak, na najdroższych pizzach świata możemy znaleźć wędzonego szkockiego łososia, kawior nasączony szampanem, homara marynowanego w koniaku, a nawet jadalne złoto. Jednak, aby stworzyć wyśmienitą pizzę nie trzeba wcale sięgać po tak drogie i wyszukane dodatki, bowiem cały sekret tkwi w odpowiednim ich bilansowaniu.

Pizza Koło – doskonała kompozycja idealnie wyrobionego ciasta i zbilansowanych dodatków

Nasi kucharze doskonale znają się na przyrządzaniu wyśmienitej pizzy. Pizza wychodząca spod ich ręki charakteryzuje się idealnie wyrobionym ciastem – sprężystym i cienkim oraz odpowiednio skomponowanymi dodatkami. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest umieszczanie zbyt dużej ilości tzw. mokrych składników na wierzchu pizzy, przez co przesiąkają one do ciasta i powodują efekt zakalca, niszcząc tym samym puszystość ciasta. Wiemy o tym, dlatego w nasze pizze zawsze są odpowiednio zbilansowane.

Swoim klientom oferujemy bogaty wybór różnych smaków pizzy, każdy więc z pewnością znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Zobacz Pełne menu